Vlada DUUDI-ju vraća vilu u Visokoj

ZAGREB – Vlada bi u četvrtak na sjednici trebala donijeti odluke kojima se Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na upravljanje daje nekoliko nekretnina, među njima i vila u zagrebačkoj Visokoj ulici koja će se ponovno moći koristiti u protokolarne svrhe kao što je to bilo i ranije, prije nego što je vlada premijera Zorana Milanovića donijela odluku o dodjeli te vile predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović koja bi, pak, na upravljanje sutra trebala dobiti rezidenciju na Pantovčaku. Odlukom o davanju određenih nekretnina u vlasništvu države na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koja je na dnevnom redu vladine sjednice, predlaže se da Ured predsjednice na upravljanje dobije Glavnu kuću na Pantovčaku te “Vilu Prekrižje”, a DUUDI zgrade u Visokoj ulici 15 i 22, “Zelenu vilu” na Pantovčaku, objekte na otočju Brijuni (Vila Brijunka, Bijela vila, Vila Jadranka, otok Vanga, otok Galija, Kaštel,), Vila Kovač na Hvaru, te nekretnine (klijet i vinograd) u Samoboru.
Donošenjem te odluke, obrazlaže se, omogućit će se racionalnije upravljanje državnom imovinom jer će se “Zelena vila” i nekretnine u Samoboru moći koristiti u neke druge javne svrhe, dok će se zgrada u Visokoj ulici 22 ponovno moći koristi u protokolarne svrhe kao što se koristila i prije donošenja odluke Vlade od 29. siječnja 2015. godine, a koja prestaje važiti.
Milanovićeva Vlada tom je odlukom, naime, predsjednici Republike na korištenje dala vilu u Visokoj, ali i odredila da ona nakon što se u nju preseli daje DUUDI-ju na upravljanje sve druge objekte koje koristi, među njima i rezidenciju na Pantovčaku.
Na dnevnom je redu i Vladin odgovor na SDP-ovu interpelaciju kojom ta stranka Saboru predlaže da obveže Vladu da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU.
Vlada smatra da je interpelacija promašena i nepotrebna, a predloženi zaključci nedosljedni i neopravdani.
U dijelu koji se odnosi na proglašavanje bilateralnih ugovora o ulaganjima sklopljenih s državama članicama Europske unije nevažećima, Vlada ističe da se radi o otvorenom pravnom pitanju na razini cijele EU te da se trenutno radi na iznalaženju zajedničkog rješenja koje bi se odnosilo na sve države članice Unije. Također, Vlada navodi da se ne može istovremeno postavljati zahtjev za proglašavanjem ugovora nevažećim i zahtjev za njegovo raskidanje jer jedno isključuje drugo.
Dok god su na snazi, ti ugovori obvezuju, navodi Vlada u obrazloženju te ističe da su ostali bezuspješni svi dosadašnji pokušaji drugih država članica i Europske komisije da se ugovori proglase nevažećima. Značajan dio ugovora sklopljen je na određeno vrijeme i ne može se prije toga otkazati bez pristanka druge strane, navodi Vlada.
Novo zaduženje HAC-a iznajmljivanje stanova Grocka 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: