Tri velike banke kažnjene sa 485 milijuna eura zbog manipulacije referentnom kamatnom stopom

Europska komisija kaznila je u srijedu banke Credit Agricole, HSBC i JPMorgan Chase s ukupno 485 milijuna eura zbog manipulacije referentnom kamatnom stopom Euriborom i razmjene osjetljivih informacija, priopćila je EK.
Europska komisija u srijedu je objavila da su te tri banke dio sedmočlanog kartela banaka, udruženih u razdoblju od rujna 2005. do svibnja 2008. godine kako bi manipulirale Euriborom, referentnom kamatnom stopom koja se utvrđuje na europskom međubankarskom tržištu.
JPMorgan Chase dobio je najveću kaznu, od 337,2 milijuna eura, Credite Agricole kažnjen je sa 114,7 milijuna eura, a HSBC sa 33,6 milijuna eura, kazala je na tiskovnoj konferenciji europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.
Vestager je pojasnila da veličina kazne odražava duljinu sudjelovanja banaka u kartelu, ozbiljnu narav toga kartela i njegove geografske razmjere.
“Banke moraju poštivati pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja baš kao i svaka druga kompanija na jedinstvenom tržištu”, kazala je europska povjerenica Margrethe Vestager.
Najnovija odluka označava kraj nekoliko istraga EK u bankarskom sektoru. “U najmanju se ruku nadam da time završavaju naše istrage”, dodala je povjerenica.
Iz JPMorgana odbacuju takve optužbu i najavljuju mogućnost žalbe.
“U potpunosti smo surađivali s EK tijekom petogodišnje istrage. Nismo sudjelovali ni u kakvim nedopuštenim aktivnostima vezanim za Euribor. Oštro ćemo nastaviti braniti naša stajališta od takvih optužbi, uključujući i putem mogućih žalbi pred europskim sudovima”, kazala je glasnogovornica JPMorgana Jennifer Zuccarelli.
Iz Credite Agricole poručuju da će istražiti sve što im se stavlja na teret, a iz HSBC-a su također poručili da će se svim silama braniti od takvih optužbi,
najavljujući mogućnost poduzimanja pravnih koraka stanovi Čukarica

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: