O ovoj prirodnoj pojavi ovisi 1,4 milijarde radnih mjesta

Infrastruktura koju su izgradili ljudi, poput dalekovoda, željezničke infrastrukture, pa čak i autocesta, mogla bi se prilagoditi da osigurava stanište za cvjetnice i razmnožavanje i zimovanje oprašivača, poručili su znanstvenici.
Oko 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovisi o oprašivačima, upozorili su znanstvenici o velikoj opasnosti za ljudsku dobrobit, ukoliko se broj pčela i leptira bude nastavio smanjivati.
“Svjetske zalihe hrane, ali i radna mjesta su u opasnosti, osim ako se hitro ne pokrenu akcije kako bi se zaustavio pad oprašivača na svjetskoj razini”, naveli su u ponedjeljak u priopćenju znanstvenici Sveučilišta u Readingu, koji sudjeluju u globalnom istraživanju tog problema.
Oprašivanje je važno za oko tri četvrtine važnih vrsta usjeva, uključujući i većinu voća, sjemenki i orašastih plodova, te visokovrijedne kulture kave,
kakaa ili uljane repice. Godišnja korist oprašivača u poljoprivredi iznosi od 222 do 545 milijardi eura, naveo je istraživački tim u izvješću stanovi Kacunar

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: