Strani ulagači zatražili stečaj tvrtke vlasnika Mall of Splita zbog 8 milijuna kuna duga

SPLIT – Otvaranje trgovačkog centra “Mall of Split” u ožujku bilo je vrlo iščekivan događaj u cijeloj Dalmaciji, ne samo zato što se radilo o 175 milijuna eura vrijednom projektu, nego i zbog činjenice da je njegova gradnja počela još u prosincu 2011. godine. Iako se od šoping-meke u gradsku blagajnu “ulilo” 47,2 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, ostvarenje zahvata pratio je niz problema kao što je bio sukob investitora s početnim glavnim izvođačem radova “Mucić&Co”, a najnovija vijest je da su “Eureal Holding” iz Amsterdama i ulagač James Lapushner iz Londona zatražili stečaj nad investitorskom tvrtkom “Mejaši prvi”, vlasnikom centra, piše Slobodna Dalmacija.
Nizozemska kompanija i partner potražuju 8,65 milijuna kuna temeljem ugovora o zajmu i još 2,25 milijuna kuna po nepravomoćnoj presudi Okružnog suda u Hamburgu koja je donesena 7. srpnja. Kao stečajni razlog navode prezaduženost, što bi značilo da su obveze “Mejaša prvih” veće od imovine tvrtke, ali to tek treba dokazati vještačenjem.
Kristijan Gelo, direktor splitske tvrtke, kaže da se radi o članovima, odnosno suvlasnicima “Tulipan Servis Grupe” koja upravlja centrom, i koji, prema njegovim riječima, žele vršiti pritisak na projekt i na druge investitore kako bi ih prisilili da im odmah vrate pozajmice koje su dali za međufinanciranje u vrijeme kada je bila potrebna dodatna financijska “injekcija”. Naš sugovornik napominje da još nije dospjela naplata tih zajmova koje je dalo još šest osoba koje, za razliku od spomenutih, ne postavljaju “nerazumne uvjete”.
– Ako presuda na koju se pozivaju postane pravomoćna, traženi iznos odmah ćemo isplatiti i to nam nije nikakav problem, jer je jednak sumi koju dobijemo za mjesec i
pol dana iznajmljivanja prostora u našem centru, a do tada se svatko ima pravo boriti da dokaže da je u pravu – ističe Gelo.
Prema njegovim riječima, bilo tko može podnijeti prijedlog za stečaj neke tvrtke. No, da bi sud otvorio postupak, trebao bi biti ispunjen barem jedan od triju stečajnih razloga: prezaduženost tvrtke, blokada poslovnog računa ili neisplata plaća radnicima.
– Mi redovno isplaćujemo plaće za svojih 11 radnika, nikad nismo bili blokirani, a imovina nam je 200 milijuna kuna vrjednija od obveza. Ne ispunjavamo niti jedan uvjet za otvaranje stečaja – tvrdi prvi čovjek “Mejaša prvih” i dodaje kako nije upitno da će centar nastaviti raditi te da svakog mjeseca kroz njihove trgovine prolazi sve više kupaca:
– Projekt “Mall of Split” je toliko dobar i ima dominantnu poziciju u gradu da postoje određene struje koje ga pod svaku cijenu žele uništiti.
Čelnik ulagačke tvrtke kaže da ni s kim nije u sukobu, da je na sudu samo s tvrtkom “Mucić&Co” te da nije u sporu sa “Stipić grupom”, čiji su radnici završili objekt, kao ni s Ilijom Naletilićem, vlasnikom građevinske tvrtke “Inero”, kojemu će platiti dio neplaćenih radova, te da mu je do tada dao ispravu kojom može provesti ovrhu ako to želi.
– Postoji nekoliko najmoprimaca koji nemaju obvezu plaćanja najma prostora dok se ne izgradi pristupna cesta iz smjera Ulice Domovinskog rata koju Grad trenutačno blokira,
a najmoprimcima smo platili “penale” zbog kašnjenja s otvaranjem centra – zaključuje Gelo stanovi Zagreb

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: