DZS: Prošle godine izdano četiri posto manje građevinskih dozvola

“Očito je da pri smanjenim mogućnostima investiranja javnog sektora u infrastrukturne objekte raste broj projekata male vrijednosti radova. Pritom je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama u 2015. godini najniža od 2006. godine. Slična je situacija i s ukupnim brojem izdanih građevinskih dozvola koji je u padu deset godina zaredom pa se broj ukupno izdanih dozvola, kao i broj izdanih dozvola za zgrade, trenutno nalazi na povijesno najnižoj razini”, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke DZS-a.
Naglašavaju i kako “nepovoljni uvjeti na tržištu rada, visoka zaduženost stanovništva i posustalo bankovno kreditiranje ni u 2015. godini nisu pružali dostatnu potporu za početak oporavka stanogradnje”.
Po podacima DZS-a, prema izdanim građevinskim dozvolama izdanim prošle godine predviđena je izgradnja 6.950 stanova, što je 10,2 posto manje nego 2014. godine. Predviđena ukupna korisna površina tih stanova je 650.126 metara četvornih pa proizlazi da je prosječna površina stanova prema lani izdanim građevinskim dozvola 93,5 kvadrata.
Iz HGK napominju kako je statistika za cijelu prošlu godinu blago popravljena kretanjima u posljednjim u posljednjim mjesecima.
Tako i statistički podaci samo za prosinac pokazuju da je u tom mjesecu izdano 615 građevinskih dozvola, što je tri posto više nego u prosincu 2014. godine.
Vrijednost radova predviđena izdanim dozvolama u prosincu prošle godine iznosi 2,2 milijarde kuna, što je, u usporedbi s podacima za prosinac 2014. godine, porast za 26,8 posto.
Po podacima DZS-a, tijekom prosinca prošle godine 462 dozvole ili 75,1 posto izdano je za zgrade, a 153 odnosno 24,9 posto za ostale građevine.
Građevinskim dozvolama izdanim u prosincu predviđena je gradnja 603 stana, prosječne površine od 91,1 metar četvorni nekretnine Zadar

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: