Obnovljena i šibenska tvrđava Barone

Projekt obnove tvrđave vrijedan 1,38 milijuna eura pretežito je financiran sredstvima Europske unije
Nakon što je prije nešto manje od dvije godine otvorena revitalizirana tvrđava sv. Mihovila i ljetna pozornica, obnovljena je i druga od ukupno četiri šibenske tvrđave, tvrđava Barone.
Tijekom radova bedemi su sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku i kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje.
Tvrđava je smještena 80 metara nad gradom, a još davne 1646. sami Šibenčani su je izgradili u samo dva mjeseca kako bi obranila grad od napada Osmanlija za vrijeme Kandijskog rata 1646./1647.
Projekt tvrđave napravio je inženjer iz Genove fra Antonio Leni, a radove je organizirao i nadzirao njemački plemić u službi Venecije, zapovjednik obrane Šibenika, barun Christoph Martin von Degenfeld. Zahvalni Šibenčani njemu u čast tvrđavu su, umjesto po crkvici sv. Vida, nazvali Barone.
Zajedno s trima ostalima šibenskim tvrđavama, tvrđava Barone sastavni je dio jedinstvenog obrambenog sustava grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada,
a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.
“Obnova još jedne šibenske tvrđave povezana je sa strategijom razvoja grada. Naša je vizija da naše tvrđave budu žarište inovacija u kulturnom turizmu cijele šibenske regije i primjer pametnog upravljanja kulturnom baštinom. Suradnjom civilnog i javnog sektora uspješno kreiramo sliku Šibenika kao turističke i inovativne destinacije bogate kulturno-povijesne baštine“, poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
Predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić podsjetio je kako je društvo idejni začetnik obnove tvrđave Barone. “Ona je danas ponos grada Šibenika, no naš posao nije gotov – ostaju nam još dvije tvrđave za koje smo sigurni da ćemo ih uskoro obnoviti po uzoru na Mihovila i Barone”, istaknuo je.
Projekt Barone – otkrivanje bogate prošlosti, put prema uspješnoj budućnosti ukupne vrijednosti 1,38 milijuna eura sa 72 posto vrijednosti financirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak sredstava osigurao je Grad Šibenik.
Obnovljena tvrđava sad ima niz sadržaja – od gastro-kulturnog centra do digitalne platforme koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti (AR – augmented reality) za prezentaciju povijesnih okolnosti nastanka tvrđave i Šibenika u 17. stoljeću uz pomoć odgovarajućih AR naočala, pametnih telefona ili tableta.
Proširena stvarnost je tehnološka inovacija koja omogućava korisniku smart uređaja vidi stvarni svijet proširen računalno generiranom slikom, videom ili zvukom. U praksi, iznajmivši AR naočale ili koristeći aplikaciju preko vlastitog smart uređaja, posjetitelj će upoznati digitalne “vodiče” tvrđave Barone: šibenskog dječaka Juru i povjesničara iz 17. stoljeća Franu Divnića koji će ih povesti u pustolovinu – stvarni, ali i prošireni obilazak tvrđave.
U tvrđavi je i dječje igralište s kombiniranom spravom za igru u obliku broda i pozornica za manja događanja do 150 posjetitelja
uz replike topova i oružja korištenog u vrijeme iz kojeg potječe tvrđava nekretnine Rijeka

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: