Stanovi u Albaniji, BiH i na Kosovu najjeftiniji, Hrvatska najskuplja

Pad je u posljednje dvije godine usporen, jer je cijena nekretnina pala za 10 posto. Od početka krize 2008. cijene su pale preko 30 posto, a slično je i u Zagrebu gdje su cijene pale i do 35 posto.
“Prosječna realizirana cijena stambenog prostora u Zagrebu vrti se oko 1.400 eura po kvadratnom metru, a raspon je od 800 do 6.000 ili 7.000 eura u centru grada. Kriza je polarizirala cijene nekretnina, za sve postoje kupci, a cijene su došle do pravih, realnih okvira”, kazao je Ranilović.
U Zagrebu se najbolje prodaje u stambenim zonama i stalan je interes za kvalitetne sjeverne dijelove grada. Prosječna plaća, koja iznosi oko 720 eura, uvijek je bila manja od prosječne cijene kvadrata stana, kaže Ranilović i dodaje da je standard u Hrvatskoj u odnosu na zapadnoeuropske zemlje lošiji, te da je sve manje ljudi koji mogu dobiti kredite.
Iako su cijene stanova za razliku od prije nekoliko godina gotovo dvostruko niže, kupaca je u Beogradu sve manje, a i izgradnja je stala jer dosta investitora ima sređene lokacije, ali ne započinju gradnju zato što nisu sigurni da će uspjeti prodati stanove.
“Pored straha od podizanja kredita u situaciji kada je neizvesno da li će ostati bez posla, za slabu kupovinu postoji i problem stanova koji su zvanično na legalizaciji. Sada je došlo i tu do malog zastoja zato što notari još uvek nisu sve uskladili kako da se overavaju ugovori. Danas, da bi se prodao stan mora da ima kompletnu papirologiju. Najlakše je prodati uknjižen stan, kojih ima, ali još ima dosta zgrada koje nisu uknjižene”, navodi Predrag Dević, direktor jedne agencije za nekretnine.
Prodaju se većinom stanovi u širem centru, naseljima Mirijevo i Žarkovo, te prigradskim naseljima kao što je Borča, gdje su cijene po kvadratu od 800 do 1.000 eura. U užem centru Beograda cijena zavisi od kvaliteta stana, a može se naći stan koji je za kompletnu adaptaciju, pa se kreću od 1.500 do 1.800 eura. U novogradnji cijena je 2.100 eura po kvadratu.
Prema podacima objavljenim u Službenom glasniku Republike Srbije, prosječna mjesečna zarada bez poreza i doprinosa u februaru ove godine iznosila je oko 350 eura.
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 1.089 eura, pokazuju podaci Agencije za statistiku Crne Gore.
Već dugi niz godina Budva je najskuplji grad kada je u pitanju cijena kvadrata stana koja je prošle godine iznosila 1.594 eura. Cijena kvadrata stana u Podgorici iznosila je 1.080 eura, u Baru 1.076 eura, dok se u Nikšiću kvadrat kupovao za 561 euro. Poređenja radi, prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 482 eura.
Cijene kvadrata stana u Skoplju kreću se od 750 do 1.250 eura. U Makedoniji se, prema podacima građevinskih firmi, najviše prodaju stanovi veličine 40 do 60 metara kvadratnih, dok se cijene kreću od 900 do 1.100 eura.
To je dosta više od prosječne plaće u toj zemlji koja, prema podacima Zavoda za statistiku Makedonije, iznosi 355 eura novogradnja Velika Gorica

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: