Građevinska komora Srbije: Pretvorite CHF kredite u dinarske

BEOGRAD – Građevinska komora Srbije zatražila je od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske. Kako su upozorili, u suprotnom bi moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove otplate.

“Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa koja je u 2014. zabeležila pad od skoro 40 odsto u odnosu na 2013. godinu doći će u situaciju da neće imati za koga da gradi stanove”, upozorio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On je kazao da bi zbog te situacije izazvane kretanjem kursa švajcarskog franka, ali i kursa evra i dolara, najbolje rešenje bilo da se sve konvertuje u dinare, kao što su neke zemlje uradile pretvarajući kredite izražene u stranim valutama u svoje domaće.

“Trebalo bi odrediti dinarsku kamatu koja će biti prihvatljiva građanima. Imamo na desetine hiljada ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, pa će uskoro veliki broj njih doći u situaciju da neće moći da ih servisira, a banke i država će za dobar deo tih stanova aktivirati hipoteke i posle neće znati šta će sa njima”, istako je Rodić.

On smatra da bi zatim te kredite izražene u dinarima trebalo uskladiti sa kretanjem inflacije, a sve to da bi građani mogli da ih uredno izmiruju.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je u ponedeljak da NBS neće fiksirati kurs franka i da bi se rešenje situacije u kojoj su se našli dužnici u švajcarskim francima moralo naći u direktnoj komunikaciji sa bankama nekretnine Istra

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: