Vrijednost izvršenih građevinskih radova pada, narudžbe blago rastu

Ukupna vrijednost radova koji su u tom razdoblju već izvedeni iznosi pak više od 12,5 milijardi kuna. Od tog iznosa, tvrtke s 20 i više zaposlenika s vlastitim su radnicima izvele radove vrijedne 8,8 milijardi kuna, a s podizvođačima u vrijednosti od 3,6 milijardi kuna.
Podaci DZS-a pokazuju i da se glavnina ukupne vrijednosti građevinskih radova izvedenih s vlastitim radnicima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, odnosno više od 5 milijardi kuna, odnosi na radove na ostalim građevinama, dok je vrijednost radova izvedenih na zgradama u tom razdoblju 3,8 milijardi kuna.
Najveći dio tog iznosa, 39,2 posto, odnosi se na radove na prometnoj infrastrukturi, a slijede nestambene zgrade s udjelom od 32,7 posto, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi s 14,2 posto udjela te stambene zgrade s udjelom od 10,5 posto, dok se ostatak odnosi na složene građevine na industrijskim prostorima i ostale nespomenute građevine.
“Loše rezultate diktira pad vrijednosti radova na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi, složene građevine na industrijskim prostorima, ostale građevine), što je, prije svega, posljedica smanjene investicijske aktivnosti javnog sektora”, komentiraju iz HGK.
DZS je objavio i podatke o stanogradnji u prva tri tromjesečja ove godine, koji pokazuju da su do kraja rujna ove godine građevinske tvrtke s 20 i više zaposlenih izgradile su čak 26,9 posto manje stanova nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno ukupno 1.343 stana. U gradnji ih je krajem rujna bilo još 3.454 ili 0,9 posto nego u isto vrijeme lani.
“Uzme li se u obzir i činjenica da je u prvih deset mjeseci ove godine povećan broj odobrenja za građenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za 3,6%, proizlazi da pokazatelji koji prethode gradnji (odobrenja i narudžbe) bilježe blagi rast, što sugerira mogućnost zaustavljanja pada građevinske aktivnosti u sljedećoj godini”, zaključuju iz HGK iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: