Izgradnja zgrada u kolovozu porasla prvi put nakon 64 mjeseca

ZAGREB – Premda su originalni podaci o kretanju fizičkog obujma građevinskih radova u kolovozu na prvi pogled izrazito nepovoljni, njihova korekcija s utjecajem sezone (zbog ljetne zabrane građevinskih aktivnosti u turističkim mjestima) te kalendarsko prilagođavanje (ove je godine kolovoz imao jedan radni dan manje nego prošle godine) pokazuju da su dosadašnji negativni trendovi u građevinarstvu u kolovozu ipak ublaženi. Tako je na mjesečnoj razini indeks fizičkog obujma porastao za 1,3 posto (prema desezoniranim podacima), dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 2,7 posto (prema kalendarski prilagođenim podacima), što je najmanji godišnji pad u dosadašnjem tijeku godine. Štoviše, u kolovozu je na godišnjoj razini, prvi put nakon 64 mjeseca kontinuiranog pada, zabilježen i rast građevinske aktivnosti na zgradama (4,0%). Istodobno je međutim građevinska aktivnost na ostalim građevinama i dalje izrazito niska, 12,9 posto niža nego u kolovozu prošle godine.
Očit je nedostatak fiskalnog prostora koji bi omogućio aktiviranje investicija državnog i javnog sektora pa radovi na ostalim, ponajprije infrastrukturnim, objektima bilježe visok pad u svim ovogodišnjim mjesecima.
S druge strane, već deset mjeseci prisutan rast broja odobrenja za građenje zgrada postupno se reflektira na kretanje građevinske aktivnosti u tom segmentu. Situacija u građevinarstvu ostaje i dalje izuzetno teška, što potvrđuje činjenica da je sumarno u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukupan fizički obujam građevinskih radova smanjen za 8,0 posto, pri čemu su radovi na zgradama smanjeni za 3,0 posto, dok su istodobno radovi na ostalim građevinama niži za visokih 11,6 posto.
U Europskoj uniji, prema zasad raspoloživim podacima za 15 zemalja, građevinska aktivnost smanjena je u kolovozu za 0,8 posto na godišnjoj razini. Od šest zemalja u kojima je zabilježen rast, najveći je bio u Sloveniji (27,6%), Španjolskoj (22,0%) i Mađarskoj (13,1%), dok je istodobno u devet zemalja zabilježen pad građevinske aktivnosti, pri čemu je veći pad nego kod nas zabilježen u Rumunjskoj (-15,6%), Portugalu (-6,6%) i Italiji (-4,2%). I Europska unija ima problema s aktiviranjem građevinskih radova na ostalim građevinama (u kolovozu su na godišnjoj razini smanjeni za 5,4 posto) pa su stoga sve prisutnije inicijative da se gospodarski rast potakne strateškim javnim infrastrukturnim investicijama u vrijednosti od 300 milijardi eura.
Uvažavajući tendencije u kretanju odobrenja za građenje kod nas, koja prethode građevinskoj aktivnosti, do kraja godine trebalo bi očekivati nastavak ublažavanja visokog pada građevinske aktivnosti.
“Do kraja godine očekujemo nastavak ublažavanja visokog pada građevinskih aktivnosti” – komentirao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analze HGK stanovi Karlovac

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: