Prodaja stanova: 1000 jeftinih sindikalnih stanova

Zagrebačka cesta, Središće, Špansko-Oranice, Ghetaldićeva i Oporovečka ulica te Lanište lokacije su na kojima će uskoro članovi osam sindikata moći kupiti stanove, po cijeni znatno ispod tržišne i uz kamatnu stopu danas barem 1,5 posto nižu nego što je prosječna. Riječ je o originalnom modelu stambenog zbristanjavanja, trenutačno najpovoljnijem na tržištu, ali o kojemu zasad javnost malo zna. Matica stanogradnja – trgovačko društvo grupe sindikata javnih i državnih službi, planira ponuditi godišnje oko 1000 stanova na različitim lokacijama u Zagrebu, ali i RijeciSplitu iZadru, do kojih isključivo članovi sindikata osnivača – njih oko 100 tisuća – mogu doći po cijeni nižoj od 1400 eura po kvadratu, uz kamatu i do 4,8 posto. Trenutno su u fazi predbilježbe za prvih 155 stanova u četiri zgrade na zagrebačkom Laništu. U ulici Jaruščici prodaju se manji stanovi s garažama, zajedničke površine od 39 kvadrata (najmanji), po cijeni od 43.000 eura, do 60-ak kvadrata po cijeni od 70.000 eura. Potražnja za tim stanovima u četiri zgrade je golema, saznajemo u sindikatima. U svega dva tjedna rezervirano ih je pedesetak, a prva useljenja očekuju se već za dva do tri mjeseca. Kupnja povoljnijih stanova u novogradnji vrijedi za članove pet velikih sindikata javnih i državnih službi – u znanosti i visokom obrazovanju, srednjem i osnovnom, sindikatima medicinskih sestara i policije, te za članove tri manja sindikata – socijalne skrbi, bibliotekara i pravosudne policije.
Sindikati u Švedskoj zarađuju od najma poslovnih prostora i stanova, ali to nije naša intencija. Ne želimo biti profitabilna, već samoodrživa organizacija. Zato je cilj Matice stanogradnje prodati članovima sindikata stan po proizvodnoj cijeni, uvećanoj za operativne troškove. Ne zanimaju nas stanovi po tržišnim cijenama”, kaže predsjednik uprave Matice stanogradnje d.o.o. Zoran Bašić.pro Uprava tvrtke je nižu kamatu uspjela dogovoriti za početak sa Zagrebačkom bankom i to za projekt na Laništu, vodeći se, naravno, logikom – rizik jednako kamata. U njihovu slučaju, banka ima smanjeni rizik, jer je riječ o pronađenim kupcima i relativno sigurnim platišama.”Kupci stanova u ovom su slučaju zaposlenici javnih i državnih službi koji nisu bogati, ali su relativno zaštićeni. Manje je vjerojatno da će medicinska sestra ili sveučilišni profesor ostati bez posla. Mi smo stabilna skupina i ima nas puno, a to je padobran ili sigurnosna mreža za banku i investitore”, objašnjava Bašić.
Matica još ne prodaje stanove, već one koje je preuzela od investitora. Bašić procjenjuje da godišnje mogu izbaciti oko 1000 stanova za svoje kupce, među kojima će se kroz neko vrijeme naći i onih zainteresiranih za elitnije nekretnine. Zasad se Matica stanogradnja želi članovima sindikata prodati stan po proizvodnoj cijeni, uvećanoj za operativne troškove. Ne zanimaju nas stanovi po tržišnim cijenama, kaže predsjednik uprave te tvrtke Zoran Bašić većinom nude jednosobni i dvosobni stanovi.”Vjerujem da ovime postajemo ozbiljan faktor na tržištu na kojem je trenutačno oko 20 tisuća neprodanih stanova. Njihova je cijena, međutim, mahom tržišna, a naša nije. Pritom ne tražimo niti Vladinu, niti ičiju pomoć”, ističe Bašić.
Nakon Laništa, sljedeći bi u prodaju trebali krenuti stanovi u Zagrebačkoj cesti, njih oko stotinu u prvoj od tri zgrade. U Središću je u planu veliki projekt s oko 350, a u Španskom-Oranicama manji s oko 70 stanova. U Ghetaldićevoj će biti useljivo također stotinjak stanova u prvoj fazi, a u Oporovečkoj njih oko 70. Poanta je da svaki kvadrat novogradnje mora biti jeftiniji od 1400 eura.”To je velika stvar za učitelje i interes je golem. Ljudi nam se javljaju svakodnevno, zbog čega smo morali organizirati grupne posjete po danima”, kaže predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nije želio komentirati projekt. “Volim biti oprezan. Nastojimo raditi ozbiljno na tom projektu, ali volim stvari komentirati kad su gotove. Ne volim biti ushićen dok ne vidim rezultat”, naglašava Ribić.
Zagrebački holding i Hypo Alpe-Adria banka sklopili su u četvrtak ugovor o povoljnijem kreditiranju kupnje stanova u sesvetskome naselju Novom Jelkovcu, uz jamstveni fond Holdinga. Njime se korisniku kredita koji u rijeku otplate ostane bez redovitih mjesečnih primanja, zbog ot-kaza ili zato što ne prima plaću, omogućuje mirovanje plaćanja anuiteta na rok do 18 mjeseci. Za prodaju je ostalo još oko 600 stanova, a najdulji rok otplate kredita je 30 godina. Cijena četvornog metra, ovisno o veličini nekretnine, u rasponu je od 1149 do 1295 eura.
Autor/Izvor: Mirela Lilek/Vjesnik/PressCut

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: